Minnesota Vikings og Miraklet i Minneapolis

minnesota vikings miraklet i minneapolis

Spiltidspunkterne for NFL er ikke altid optimale for os danskere. En del kampe kan da ses også inden for døgnets normale oppetimer. Men der også kampe, der strækker sig lidt ud over de fleste danskeres sengetid. Det gælder ikke mindst sidste weekends kamp, der allerede har fået tilnavnet “Miraklet i Minneapolis”. Den kamp skal vi kigge lidt nærmere på, inden vi kigger på semifinalerne i den kommende weekend. Artiklen er lavet i samarbejde med Unibet, der er vores favoritbookmaker til spil på NFL. Du kan oprette en gratis konto til NFL-spil her.

Miraklet i Minneapolis med Minnesota Vikings

Blev du oppe søndag nat til efter klokken 02.00? I  så var du vidne til et stykke NFL-historie. Ja, selvom du bare så højdepunkter dagen efter eller er faldet over klippet af kampens sidste spil, så har du selvfølgelig også set det spil, der nu er døbt ”Minneapolis Miracle” eller på dansk ”Miraklet i Minneapolis”.

Minnesota Vikings’ Stefon Diggs scorede et 61-yard touchdown på kampens sidste spil. Faktisk er det første gang nogen sinde i NFL’s mangeårige slutspil, at en kamp afgøres med et touchdown på allersidste spil i kampen. Mange af kampene afgøres på field goals, men kampen mellem Minnesota Vikings og New Orleans Saints den 14. januar 2018 er faktisk den første og eneste playoff-kamp, hvor det vindende touchdown er scoret med stadionuret på 0:00.

Sådan skete miraklet i Minneapolis

Lad os lige spole tilbage til starten af 4. quarter i søndags. Vikings  dominerede kampen og var foran 17-0 til pause. Men da holdene gik ind til 4. quarter, var Saints begyndt at komme i gang og havde fået udlignet til 17-7.

Med 13:09 tilbage af 4. quarter reducerede Saints igen på et kast fra Drew Brees til Michael Thomas. Stilling var nu kun 17-14 i Minnesotas favør. Med 10:12 igen kunne Vikings udbygge føringen til 20-14 på et 49-yard field goal af kickeren Kai Forbath.

Med fem et halvt minut igen var et Vikings-angreb stoppet, og de skulle punte bolden til Saints. Men her lavede Saints’ speciel teams et kæmpe spil. De fik blokeret sparket, og nu stod Saints med en fantastisk udgangsposition for deres næste angreb. Med et smukt, smukt kast ramte Brees denne gang rookien Alvin Kamara. Med lige over 3 minutter tilbage var Saints pludselig foran i kampen for første gang med 21-20.

Afslutningen på den vildeste kamp

Det var nu eller aldrig for Vikings. Kunne de få point ville de spille sig videre. Blev de stoppet, var det vinterferie. Med 1:29 igen kunne Forbath med et field goal fra 53 yards blive dagens helt. Forbath har tidligere spillet for Saints, men blev fyret kort inden begyndelsen på 2016-sæsonen. Så der var både hævn og billetter til NFC-konference finalen på højkant. Forbath ramte det tredje goal i kampen, og nu førte Vikings pludselig med 23-21.

Eneste problem var bare, at en af de største quarterbacks i nyere tid fik endnu en chance. Der var næsten halvandet minut til at bringe Saints i scoringsposition. Selv mod ligaens bedste forsvar lykkedes det Brees at føre Saints ned ad banen og med 29 sekunder igen, var presset nu på Saints’ kicker Will Lutz – ham, som havde snuppet kicker-jobbet fra Forbath. Lutz var sikkerheden selv og ramte i ren John Faxe manér ”bolden lige i røven”. Hans 43 yard field goal bragte Saints foran 23-24. Alt tydede nu på, at Lutz skulle blive matchvinder. Saints stod nu med billetterne til semifinalen.

Hvad kan man gøre med 25 sek. tilbage?

Nu var der 25 sekunder, en timeout og 75 yards til scoring for Vikings. På første spil gik de i ”false start”, og nu var der 80 yards til scoring. Det kræver et mirakel eller guds hånd. Quarterback Case Keenum kastede 19 yards til Stefon Diggs. Vikings brugte sin sidste timeout og stod nu på sin egen 39 yard linje. Efter to gange incomplete var der nu kun 10 sek. tilbage. Vikings skulle bruge 25 yards på det næste spil, og så var det pinedød nødvendigt, at boldholderen også kom ud over sidelinjen for at stoppe tiden. Og så skulle Forbath ramme sit 4. fieldgoal i kampen. Ellers var det farvel og tak til Vikings!

Det var her miraklet skete, miraklet, der nu har fået tilnavnet “Miraklet i Minneapolis”. Efter kampen fortalte Stefon Diggs, at i klyngen inden spillet havde Keenum kaldt spillet ”Buffalo right, 7 heaven”. ”Buffalo right” er formationen, som indikerer, at Vikings havde en ’bunch’ i højre side. Det betyder, at 3 receivere står tæt sammen.

”7 heaven” indikerer, at de tre spillere hver især løber en ”7-rute”, som er et løbemønster ud mod sidelinjen. En løber kort, en løber mellemlangt, og en spiller løber langt. Den lange rute var Stefon Diggs. Spillet er øvet igen og igen, uge efter uge. Netop til en situation som denne: grib bolden, skynd dig ud over sidelinjen, så tiden stopper, og så kan kickeren afgøre kampen.

Men det, der skete, var mærkeligt og helt fantastisk for en vigtig NFL-kamp som denne. For Saints’ nr. 43 Marcus Williams, der dækkede Diggs på spillet, kom for tidligt i sin tackling. Han blev øjensynlig bange for at ramme Diggs, inden han havde grebet bolden. Det havde givet en straf og givet Vikings en mulighed for endnu et spil. I stedet for en monster tackling undveg Williams, og Diggs greb bolden og snurrede rundt. Til sin store overraskelse var der ikke flere forsvarsspillere omkring ham. Diggs satte turbo på og ilede i endzone. Uret stod nu på 0:00. På scoringstavlen stod der 29-24. Vikings vandt mirakuløst og leverede ”Miraklet i Minneapolis”.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *